Web Analytics Made Easy - Statcounter

«کتابت نور؛ فیض خوشنویسی کلام روشن الهی»

با رسم الخط میرزا احمد نیریزی

به اهتمام: سعید نیکخواه آزاد 

ناشر: کتاب نیستان؛ چاپ اول 1401

616 صفحه، 180000 تومان

 

****

 

" سیّد الکلام القرآن "

"برترین سخنان، قرآن کریم است "  

 

سپاس و حمد خداوند سبحان را که با نور آیات وحی بر بندگان منت نهاده و با بهار قرآن دل ها را به طراوت و حیات طیبه زنده گردانیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتشارات کتاب نیستان شاکر و مفتخر است که به الطاف حضرت حق ( عزوجل ) به فیض نشر کلام روشن الهی نائل آمده است.

 

این مصحف نورانی با ظاهر رسم الخطی بدیع و ابتکاری نو در چاپ کم رنگ تر حروف و با نیت مستفیض شدن از فضیلت کتابت آیات نور به زیور طبع آراسته شده است و با ارائه رسم الخط زیبا و صحیح و نمونه استاد بزرگ خوشنویسی" استاد میرزا احمد نیریزی " ( رحمة الله عليه ) به عنوان سرمشق، برای قلب های زلال و جان های مشتاق علاوه بر سعادت قرائت و تدبر در آیات مبین الهی، بستر کسب فیض کتابت کلام وحی را نیز به حسن  و دقت  فراهم آورده است تا ضمن احیای این موروثه ی دینی و فرهنگی و هنری ایرانی _اسلامی ، مؤانست و مجالست افزون در محضر منور قرآن کریم به تعمق  و دریافت نور و معرفت بیشتر برای همه ی ارادتمندان و دوست داران و اساتید و حافظان و قاریان و خطاطان و هنرمندان بینجامد.

پس از نزول آیات منور قرآن کریم ،قلم به شرافت و عظمت سوگند الهی، حرمت یافته است و آنچه می نگارد، تقدسی از جنس نور.کاتبان آیات روشن حضرت حق ( جل جلاله ) ، به ذوق و ادب و هنر، قلم را در این ساحت قدسی به کمال صناعت رسانده و حرف، حرف معجزه آسمانی و ربوبی را به تجمیل و تدقیق مکتوب کردند.

حُسن کتابت کلام فصیح و بلیغ خداوند (عز و جل) همچون قرائت زیبا و شیوای آن، محل ظهور سیادت و قداست کتاب نورانی و عزیز حضرت رب ( عز و علا ) گردید و عرصه تجلی زیبایی شناسی در هنر و تمدن اسلامی.این جمال و نیکوئی به تاکیدات روایات متعالی حضرات معصومین ( سلام الله علیهم اجمعین ) محکم و متقن شده است؛ احادیثی که اشاره به فضیلت خوش نویسی، زیبایی و حُسن نگارش آیات مصحف شریف دارند.

" هر که * بسم الله الرحمن الرحیم * را به زیبایی بنگارد، بدون حساب وارد بهشت شود. "

" هر کس * بسم الله الرحمن الرحیم * را برای بزرگداشت خداوند زیبا بنویسد، خداوند او را می بخشد. " 

" خط خوش و زیبا، شدت ظهور حق را افزون تر می سازد. "

" بر شما باد خط زیبا، زیرا کلیدی از کلیدهای رزق و برکت است. "

" خط زیبا، زبان دست و سرور دل است. "

" ظاهر قرآن زیبا و شگفت انگیز و باطنش ژرف و وعمیق است. " 

 

همزمان با ورود اسلام به ایران، نگارش کتاب آسمانی به وسیله هنر خوشنویسی یکی از مرسوم ترین اقدامات ایرانیان بوده است.قرآن نویسی در طول قرن های متمادی در کشور ما ادامه یافته است و اوج این هنر ارزشمند را در عصر صفوی می توان دانست.عشق و علاقه ایرانیان به اسلام و همچنین گرایش دیرینه آنها به هنر، سبب پیدایش خوشنویسان بزرگ و خلق آثار بسیار ماندگاری از کتابت قرآن شده است.

یکی از مهم ترین نقش آفرینان تحول در عرصه هنر خوشنویسی قرآن،" استاد میرزا احمد نیریزی " است.وی از بزرگ ترین خوشنویسان خط نسخ و کاتبان قرآن کریم در اواخر حکومت صفوی است، که بانی شیوه خاصی در خط نسخ شناخته می شود. شیوه ابداعی وی که مورد استقبال خوشنویسان پس از او قرار گرفت به " نسخ ایرانی " شهرت دارد.استاد احمد نیریزی که از نوابغ خط نسخ در دوره صفویه بوده، متولد شهرستان نیریز فارس است.شهرت وی به این دلیل است که همانند " میرعماد " در نستعلیق، سبب انقلابی عظیم در خط نسخ شد.

وی ابتدا نزد " آقا ابراهیم قمی " خط نسخ را تعلیم گرفت و از روی خطوط " علاءالدین تبریزی " بسیار مشق کرد و با اینکه از این دو استاد به احترام و نیکی یاد کرده است ، شیوه مخصوصی در خط نسخ به وجود آورد که سرمشق نسخ نویسان ایران شد و به نسخ ایرانی معروف است.

انتخاب محل اعراب گذاری در خط این استاد ایرانی به گونه ای بوده که بیشتر در خدمت چشم خواننده و قاری است. چشم را بی اختیار به سمت کلمه بعدی هدایت کرده و خواندن را آسان تر می کند.از این رو از حیث فضا سازی و جلوه های هنری،سبک وی دارای ویژگی های گرافیکی است.

علاوه بر ویژگی های هنری خوشنویسی وی، نکته مهم دیگر درباره "استاد میرزا احمد نیریزی " شان و معنویتی است که در کارهای او وجود دارد.در واقع آثار وی، نورانیت، صفای درون، ایمان و اخلاص این استاد را نیز متجلی می کند.امروزه هنر خوشنویسی قرآن کریم رفته رفته در حال پیشرفت بوده و  زیبا نگاری این کلام آسمانی از مهم ترین افتخارات هنرمندان ایرانی به شمار می رود.امید که نشر نورانی مصحف شریف با رسم الخط جمیل این استاد هنرمند ایرانی، قلب ها و قلم ها را به انوار قرآن کریم روشن تر سازد.

 

 

منبع: الف

کلیدواژه: میرزا احمد نیریزی قرآن کریم رسم الخط خط نسخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۰۶۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برپایی نمایشگاه خوشنویسی جمعی از هنرمندان افغانستانی و ایرانی در قم

 ابوالفضل جلالوندی، مدیر نگارستان اشراق دفتر تبلیغات اسلامی قم در گفت وگو با خبرنگاران تصریح کرد: زبان و ادبیات فارسی از آسیای میانه تا افغانستان و ایران و شبه قاره هند تا  ترکیه به عنوان هویت انسانی، بسترساز تمدنی دیرینه و همدلی و همزبانی صدها میلیون انسان در این پهنه خاکی از زمین شده است. 

وی افزود: در میان ساحت‌های همدلی و هم‌زبانی ملت‌های ایران و افغانستان، ساحت فرهنگ و هنر یکی از مهم‌ترین و در عین حال مغفول مانده‌ترین عرصه تمدن مشترک فارسی است.

مدیر نگارستان اشراق دفتر تبلیغات اسلامی اضافه کرد: در این عرصه، خوشنویسی، اوج هنر اسلامی ایرانی به شمار می‌آید و در افغانستان نیز تاریخی به قدمت زبان فارسی دارد که بزرگانی همچون میرعلی هروی،میرزا جعفرخان بایسنقر و سلطان علی مشهدی از جمله طلایه داران این عرصه در آن خطه اند.

وی خاطرنشان کرد: آن چه رنج سالهای مهاجرت را آسان می کند، پرورش هزاران انسان فرهیخته در عرصه های علم و هنر و صنعت است که امروز مصدر خدمت و رشد و تعالی جامعه هستند.

جلالوندی گفت: این نمایشگاه ادای دینی است به همه فعالان عرصه هنر خوشنویسی از افغانستان و ایران‌. معلمان و اساتیدی که آموزش دادند و معرفت آموزانی که آموختند.

وی بیان داشت: در این نمایشگاه گرانسنگ ۴۱ اثر خوشنویسی از جواد ابراهیمیان و محمد داستان، اساتید ایرانی و محمدزمان حیدری استاد افغانستانی و محمود حیدری، ابوالفضل غلامی، مهدی محمدی، صادق احمدی، ریحانه محمدی و محمد علی خاوری هنرمندان این هنر برپاست.


رئیس اداره هنرهای تجسمی دفتر تبلیغات اسلامی عنوان داشت: نمایشگاه به همت جمعی از اهالی فرهنگ و هنر افغانستانی استان قم دایر گردیده است و از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی استان قم و معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی که یاریگر پیشنهاد کنندگان، حامیان و مجریان این برنامه گرانسنگ شدند، صمیمانه تشکر می کنم.

در آیین افتتاح این نمایشگاه نیز که با حضور هنرمندان ایرانی و افغانستانی برگزار شد، محمدرضا قربان زاده "رئیس اداره تعاملات رسانه ای دفتر تبلیغات اسلامی" طی سخنانی با اشاره به اشتراکات فرهنگی دو ملت تصریح کرد: می بایست همه ما از زبان هنر برای تقویت تعاملات و اشتراکات بین ملت ها استفاده کنیم.

وی با اشاره به ظرفیت هنر در ترویج و گسترش معارف والای اسلامی و تمدنی به فعالیت های این معاونت در همین جهت اشاره کرد و افزود: سال گذشته نمایشگاه عکس غزه را داشتیم و پیش از این نمایشگاه، نگارستان اشراق میزبان ورکشاپ فلسطین بود که برپایی این نمایشگاه پس از آن را باید به فال نیک گرفت.

رئیس اداره تعاملات رسانه ای دفتر تبلیغات اسلامی اظهارداشت: همه ملت های مسلمان باید با همدلی در کنار ملت مظلوم فلسطین بایستند و در این صورت فلسطین به پیروزی کامل خواهد رسید. 

وی با اشاره به نقش علمای شیعه دو ملت ایران و افغانستان در ایجاد همدلی و وحدت میان دو ملت، گفت: در صدر همه، مقام معظم رهبری(مدظله العالی) پرچمدار وحدت و همدلی هستند که نقش مهم و بسزایی را در همدلی دو ملت داشته و دارند.

در ادامه، زارعی مدیر کل اتباع استان قم با اشاره به توجه این اداره کل به برنامه های فرهنگی برای اتباع گفت: زارعی با اشاره به برگزاری جشنواره هنرهای نمایشی کرامت مهاجرین در سال ۱۴۰۲ گفت: برنامه ریزی برگزاری جشنواره های فیلم کوتاه و داستان نویسی کودکان و نوجوانان ویژه مهاجرین استان قم در سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است.

وی با اشاره همدلی بین اقوام و ملت های اسلامی مقیم در جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد زبان هنر خصوصا خوشنویسی منشأ ظهور و بروز اشتراکات فرهنگی ملل است.

زارعی با اشاره به وجود ظرفیت های ارزشمند هنری بین مهاجرین گفت: اداره کل امور اتباع استان حامی هنرمندان و نخبگان فرهنگی مهاجر در سطح استان است.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • مصحف شریف « قرآن مبارک » چه ویژگی‌هایی دارد؟
  • واکنش محمد مهاجری به زندانی شدن یک وکیل دادگستری /یکسوی دعوا سعیدمرتضوی است و یکسو وکیلی شریف!
  • اجرای شیوه‌نامه نظام استاد شاگردی در دانشگاه آزاد اسلامی
  • مصحف شریف «قرآن مبارک» رونمایی می‌شود
  • آیین گل افشانی و جایگزینی کلام‌الله مجید دروازه قرآن
  • مدال برنز مسابقات آزاد دارت کارگران کشور بر گردن بانوی یزدی
  • برپایی نمایشگاه خوشنویسی جمعی از هنرمندان افغانستانی و ایرانی در قم
  • تاکید بر قرآن محوری و فهم کلام وحی در حج
  • کارگاه تخصصی کتابت قرآن کریم شمال غرب در مراغه
  • پاسخ رهبر انقلاب به نامه رییس سازمان تبلیغات